Çocuğunuzun iyileşme yolculuğunda yanınızdayız, hemen bize ulaşın.
Çocuk Terapisi
Terapistlerimiz, Kıbrıs’ta çocuk terapisi hizmetleriyle çocuklara yaşadıkları duygusal, gelişimsel ve psikolojik zorluklarda destek sunmakta ve iyileşmelerine destek olmaktadırlar.
Yaşamının farklı noktalarında çocuklar da yetişkinler gibi yaşam tecrübeleriyle başa çıkmakta zorluklar yaşar. Bu zorluklar karşısında ise çocuklar da bir psikolog desteğine ihtiyaç duyar. Fakat dil gelişimleri yetişkinlere kıyasla daha kısıtlı olduğundan dolayı, çocuklar kendilerini oyunlar aracılığıyla ifade ederler. Dolayısıyla çocuklar ile çalışan çocuk psikologları, yetişkin psikologlarından daha farklı yaklaşımlar kullanmaktadırlar.
Terapi merkezimizde çocuklarla çalışmak için Oyun Terapisi ve yaş grubu uygunluğuna göre Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımı kullanılmaktadır.
Terapi Yaklaşımlarımız
Ekibimizdeki her bir çocuk psikoloğu, danışanlarının ihtiyaçlarına uygun çeşitli terapi yöntemlerini uygulamaktadır. Bu yaklaşımlar arasında şunlar bulunmaktadır:
Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT)
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Sistemik Psikoterapi
Kıbrıs’ta Çocuk terapisi kapsamında birçok farklı ihtiyaç ve psikolojik zorlanma/sorunlarda hizmet sunsak da, aşağıda çalıştığımız alanların bir kısmını bulabilirsiniz:
Çalışma Alanlarımız – Çocuk Terapisi Hizmetleri
Davranış Problemleri (örn: agresif davranışlar, inatçılık ve kurallara uymama; okulda ve evde davranış problemleri)
Öfke problemleri
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
Özgül Öğrenme Güçlüğü
Uyku problemleri
Beslenme problemleri
Tırnak yeme, saç koparma problemleri
Akran zorbalığı yaşayan veya yaşatan çocuklar
Kayıp ve yas deneyimleri yaşayan çocuklar
Evlat edinilen veya aile bakımını kaybeden çocuklar
Selektif Mutizm
Tik Bozuklukları
Tuvalet eğitiminde zorluk yaşayan çocuklar
Ebeveynleri boşanma sürecinde olan- boşanmış çocuklar
Kaygı, fobi ve korku problemleri (örn: okula gitme kaygısı, sınav kaygısı, yalnız uyumaktan korkmak vb.)
Psikosomatik şikayetler (Biyolojik kökeni olmayan - psikolojik olduğu düşünülen fiziksel ağrı ve şikayetler)
Okulda başarı düşüşleri
Kardeşler arası kıskançlık veya kavgalar
Yetişkin Terapisi - Sıkça Sorulan Sorular
-
Oyun terapisi 3-12 yaş arası çocuklar ile çalışırken sıklıkla tercih edilen bir psikoterapi ekolüdür. Oyun terapisi, çocuğun terapisti ile bağ kurduktan sonra, kendini oynadığı oyunlar ile ifade ederek iyileşme sürecidir. Süreç esnasında çocukların gelişimlerine ve yaşadıkları zorluklara göre yapılandırılmış oyun terapisi, filial terapi gibi farklı oyun terapisi yaklaşımları da sürece dahil edilebilir. Oyun terapisi, oyun odası diye isimlendirdiğimiz, geleneksel oyuncaklardan ve terapi materyallerinden oluşan bir odada gerçekleşir. İstisnai bir durum olmadıkça oyun odasında yapılan görüşmelerde sadece çocuk ve terapist vardır.
Oyun Terapisi çocuklara;
Kendilerine saygı duymayı
Duygularını tanımayı ve bunların kabul edilebilir olduğunu
Kendi sorumluluklarını almayı
Problem çözme becerileri
Yaratıcı düşünmeyi
Kendini kontrol etmeyi
Seçim yapmayı ve yaptıkları seçimin sorumluluğunu almayı öğretir.
-
Çocuk psikoloğu ve pedagog aynı meslek değildir.
Kelime anlamı bakımından pedagog eğitim bilimci veya eğitimci olarak adlandırılır. Bu doğrultuda bu işi yapanlar bir psikolog değillerdir.
Uzman Psikolog unvanı alabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Psikoloji Bölümlerinden mezun olduktan alanda Yüksek Lisans veya Doktora yapmak gerekmektedir. Çocuk psikoloğu 0-18 yaş arası çocuklar/ergenler ve aileleri ile çalışmaktadır. Çocuk/ergen psikologları veya Çocuk ve/veya Aile Psikoterapisi eğitiminden geçmiş Uzman Psikologlar çocukların psikolojisi ve gelişimi hakkında çalışan ve tedavi sunan kişilerdir.
Pedagog çocuk eğitimcisidir. Çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi alanında danışmanlık sunabilir ama çocukları tedavi edemezler. Çocukların psikolojik problemlerini tedavi eden meslek grupları Çocuk Psikiyatristi ve Çocuk/Ergen Psikologları veya Gelişim Psikolojisi ya da Çift ve Aile Terapisi alanında uzmanlaşmış Uzman Psikologlardır.
-
Çocuğunuza terapiye gideceğinizi anlatırken basit, rahatlatıcı ve olumlu bir dil kullanmak önemlidir. Aşağıda bu konu hakkında birkaç öneri bulabilirsiniz:
Olumlu bir şekilde başlamak: “Seni, kendini daha iyi hissetmene yardımcı olacak bir yere götüreceğim. Burada duygularını veya yaşadığın şeyleri konuşabilir veya oyunlar oynayarak kendini daha iyi anlayabilirsin.”
Terapiyi normalleştirmek: “Terapi, kendini daha iyi hissetmek için bir uzmandan yardım almak gibi, tıpkı hastayken doktora gitmek veya anlamadığın bir şeyi öğretmenine danışmak gibi bir şey.”
Güvence vermek: “Bu, kendini rahat hissedeceğin güvenli bir yer. Terapistin seni anlamak ve sana yardımcı olmak için orada olacak. ”
Desteğe açık olmak: “Eğer kafanda sorular varsa ya da endişeleniyorsan, her zaman benimle konuşabilirsin.”
Bu şekilde, terapiyi destekleyici ve güvenli bir yer olarak sunarak çocuğunuzun endişelerini hafifletebilir ve terapiyi açıklayabilirsiniz.