Uzman Psikolog ve Psikoterapist Derin Eralp

Derin Eralp, uluslararası deneyimi ve uzmanlığıyla, Kıbrıs’ta bireylerin, çiftlerin ve ailelerin hayatlarına anlamlı bir dokunuş yapmayı hedefleyen bir Uzman Psikolog ve Psikoterapisttir. Çift ve aile terapisi, yetişkin terapisi ve ergen terapisi gibi alanlarda danışanlarına bilimsel ve etkili yaklaşımlarla destek sunmaktadır.

Derin Eralp, Mare Psikoterapi Merkezi’nde birey, çift ve ailelerle hem yüz yüze hem online psikoterapi hizmeti sunmaktadır. Ayrıca, 2023 yılından bu yana Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Psikoloji Eğitimi

Derin Eralp, İngiltere’deki University of Bath’ta Psikoloji lisans eğitimini tamamlamıştır. Bu eğitim, British Psychological Society (BPS) tarafından akreditedir. Sonrasında, Yüksek Lisans eğitimini Avrupa Aile Terapisi Derneği Eğitim Enstitüleri Birimi’ne (EFTA-TIC) üye ve Uluslararası Aile Terapisi Derneği (IFTA) tarafından akredite edilmiş olan Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programı “Çift ve Aile Terapisi” uzmanlık alanında Yüksek Onur Derecesi (GPA = 4.00) ile tamamlamıştır. Özyeğin Üniversitesi’ndeki Yüksek Lisans eğitimi sırasında Özyeğin Üniversitesi Çift ve Aile Merkezi’nde (ÖzÜÇAM) yoğun süpervizyon eşliğinde birey, çift ve aile terapileri yürütmüştür. Yüksek lisans tezinde, “Türk Yeni Evli Çiftlerde Ebeveyn Kabul-Reddi, Evlilik Doyumu ve Reddedilme Duyarlılığı Arasındaki İlişki: Çift Analizi” başlıklı çalışmayı gerçekleştirmiştir.



Uzmanlık Alanları

Derin Eralp, çift, aile, bireysel terapi (yetişkin ve ergen terapisi) alanlarında uzmanlaşmıştır. Çift, aile ve bireysel terapilerinde uluslararası standartlarda hizmet sunarak IFTA ve EFTA akreditasyonlarına sahiptir. Bunun yanı sıra, travma odaklı bakış açısı ile gerekli danışan gruplarında EMDR tekniği ile de çalışmalar gerçekleştirmektedir. Almış olduğu EMDR eğitimi Amerika ve Kanada onaylı EMDRIA Derneği tarafından akredite edilmiştir. 

Mesleki gelişimine bireysel süpervizyon ve yeni eğitim ve atölyelere katılarak devam etmektedir. Katıldığı eğitimler arasında Duygu Odaklı Bireysel Terapi 1. Düzey ve 2. Düzey, Duygu Odaklı Çift Terapisi 1. Düzey, Duygu Odaklı Aile Terapisi 1. Düzey ve 2. Düzey, Boşanma Danışmanlığı, Duygu Odaklı Terapi ve Cinsellik Eğitimi, Travmaya Duyarlı Psikolog Eğitimi, Psikoterapistlere Yönelik LGBTİ+ Kapsayıcı Terapi Eğitimi bulunmaktadır. 

Ayrıca, cinsiyet eşitliği, kadın hakları, sağlıklı ilişkiler ve cinsel sağlık konularında da eğitim ve deneyime sahiptir. Kıbrıs’ta bulunan Kadından Yaşama Destek Derneği’nde (KAYAD) gönüllü olarak çalışarak Avrupa Birliği destekli projelerde görev almış, bu alanda ekip olarak cinsel sağlık ve sağlıklı ilişkiler üzerine eğitimler geliştirmiştir. İngiltere’deki Brook ve Tender kurumlarından okul çağındaki gençlere yönelik sağlıklı ilişkiler ve cinsel sağlık eğitimleri almış, İrlanda’da ise Immigrant Council of Ireland’ın ‘İnsan Ticareti Eğitim Eğitmenliği’ programını tamamlayarak bu konuda farkındalık yaratma çalışmalarına katılmıştır.

Çift ve Aile Terapisi

Uzman Psikolog Derin Eralp, çift ve aile terapisi alanında özel olarak uzmanlaşmıştır. 

“Çift ve aile terapisti olarak amacım, çift ve ailelerin yaşadıkları birçok farklı ilişkisel ve bireysel zorluklarda onlara şefkatli, bilimsel ve destekleyici bir yaklaşım ile bu zorlukların üstesinden gelmelerine destek olmaktır. Güçlü ve sağlıklı çift ve aile ilişkilerinin sağlıklı bireyler yarattığı düşüncesi ile, bu alanda danışanlarıma destek sunabilmekten çok büyük mutluluk duyuyorum.”

Bireysel Terapi (Yetişkin ve Ergen)

Uzman Psikolog Derin Eralp, yetişkin ve ergenlerle de terapi seansları gerçekleştirmektedir. 

‘’Yaşamın birçok farklı noktasında, duygusal ve ruhsal olarak destek almaya ve anlaşılmaya ihtiyaç duyarız. Bu gibi zamanlarda terapiye başvuran bireysel danışanlarımın hikayesini dinlemek ve onları anlamak, iyileşme süreçlerinde onlara eşlik etmek ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilmek benim en büyük hedefim ve önceliğimdir…’’

Terapi Yaklaşımları

Uzman Psikolog Derin Eralp’in tamamladığı uluslararası akredite eğitimler, sunduğu terapi yöntemlerinin bilimsel temellere dayalı, dünya çapında kabul gören standartlara uygun ve etik bir hizmet olmasını sağlar. Bu sayede danışanlar, güvenilir ve etkili bir terapi süreci deneyimleme imkânına sahip olur.

  • Sistemik Psikoterapi (IFTA ve EFTA onaylı)

  • EMDR Terapisi (EMDRIA onaylı)

  • Duygu Odaklı Terapi (ICEEFT onaylı)

Sistemik Psikoterapi (IFTA ve EFTA onaylı)

Sistemik psikoterapi, bireyleri içinde bulundukları sosyal bağlam ve ilişkisel dinamikler içinde ele alan bir yaklaşımdır. Bu yöntem, bireyin ailesi, romantik ilişkisi, arkadaşları, iş çevresi, kültürü ve toplumu gibi sistemlerle olan etkileşimlerini ve bu ilişkilerin bireyin düşünce, duygu ve davranışlarına nasıl etki ettiğini anlamaya odaklanır. Amaç, birey, çift ve aile danışanlarının hedeflerine ulaşmaları için yargısız, güvenli ve destekleyici bir ortamda bu sistemik dinamikleri anlamlandırmalarına ve dönüştürmelerine destek olarak değişim ve iyileşmeyi sağlamaktır.

EMDR Terapisi (EMDRIA onaylı)

EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Travmatik deneyimler sonrası yaşanan duygusal ve ruhsal problemler, anksiyete, fobiler gibi değişik problemlerin tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemidir. Bu yöntem, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimlerin yol açtığı duygusal ve bilişsel yüklerin azaltılmasını hedefler. EMDR, bu travmatik anıların etkisinin azalmasına ve daha sağlıklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesine yardımcı olur. Kısa sürede etkili sonuçlar sağlayabilen bu terapi, travmaya bağlı semptomların hafifletilmesi ve kişinin yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunur.

Duygu Odaklı Terapi (ICEEFT onaylı)

Duygu Odaklı Terapi (Emotionally Focused Therapy - EFT), Sue Johnson tarafından geliştirilen, çiftler, aileler ve bireylerle çalışırken kullanılan kanıta dayalı bir terapi yaklaşımıdır. Bu yöntem, ilişkisel sorunların temelinde genellikle bağlanma ihtiyaçlarının karşılanmaması ve duygusal kopuklukların ya da olumsuz etkileşim döngülerinin yattığını varsayar. EFT, insanların duygularını ve bu duyguların başkalarıyla etkileşimlerini nasıl şekillendirdiğini anlamalarına yardımcı olur. Terapistler, danışanların birbirleriyle olan etkileşim kalıplarını fark etmelerine, ihtiyaçlarını ifade etmelerine ve başkalarına yakınlık ve güven oluşturan şekillerde yanıt vermelerine rehberlik eder. Bu terapi süreciyle, birey, çift veya aile danışanlar daha iyi bir duygusal denge ve daha güçlü ilişkiler kurarlar.

Sıkça Sorulan Sorular