Mare Psikoterapi Merkezi
HİZMETLERİMİZ
Bireysel Terapi (Yetişkin)
Yüz yüze Terapi | Online Terapi
Terapistlerimiz, danışanlarımızın zorlu yaşam olaylarından veya zor yaşam geçişlerinden, ilişki sorunlarından, duygusal ve davranışsal zorlukları yaşamalarından dolayı ortaya çıkan problemlerini çözmek ve daha kaliteli bir yaşam yaşamalarını sağlamak için onlara psikoterapi yoluyla destek olmaktadır.
Ekibimizdeki farklı terapistlerimizin bireysel terapi uygularken farklı terapi yaklaşımları bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak:
Sistemik Psikoterapi
Bilişsel Davranışçı Terapi
EMDR
Çalışma alanlarımız arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:
Duygudurum bozuklukları - Depresyon - Kaygı bozuklukları (yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk, fobiler, sosyal kaygı, sağlık kaygısı, obsesif kompulsif bozukluk vb.) - Uykusuzluk ve yeme bozuklukları - Kayıp ve yas süreçleri - Hayatın anlamını kaybetme/ keşfetme - Kişilerarası ilişkilerde sorunlar - İçsel çatışmalar - Davranış bozuklukları - Bağımlılık - Özgüven problemleri - Mükemmelliyetçilik - Değersizlik ve yetersizlik hisleri - Travmatik deneyimler sonrası zorlanma vb. sorunlar.
Çocuk ve Ergen Terapisi
Yüz yüze Terapi | Oyun Terapisi | Bilişsel Davranışçı Terapi | Sistemik Terapi | EMDR
Yaşamının farklı noktalarında çocuklar da yetişkinler gibi yaşam tecrübeleriyle başa çıkmakta zorluklar yaşar. Bu zorluklar karşısında ise çocuklar da bir psikolog desteğine ihtiyaç duyar. Fakat dil gelişimleri yetişkinlere kıyasla daha kısıtlı olduğundan dolayı, çocuklar kendilerini oyunlar aracılığıyla ifade ederler. Dolayısıyla çocuklar ile çalışan çocuk psikologları, yetişkin psikologlarından daha farklı yaklaşımlar kullanmaktadırlar.
Terapi merkezimizde çocuklarla çalışmak için Oyun Terapisi ve yaş grubu uygunluğuna göre Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımı kullanılmaktadır. Ergen danışanlarımız ile Bilişsel Davranışçı Terapi ve Sistemik Terapi yaklaşımları kullanılmaktadır. Travmatik öyküsü olan çocuk ve ergen danışanlarda EMDR yaklaşımı da entegre edilebilmektedir.
Oyun terapisi 3-12 yaş arası çocuklar ile çalışırken sıklıkla tercih edilen bir psikoterapi ekolüdür. Oyun terapisi, çocuğun terapisti ile bağ kurduktan sonra, kendini oynadığı oyunlar ile ifade ederek iyileşme sürecidir. Süreç esnasında çocukların gelişimlerine ve yaşadıkları zorluklara göre yapılandırılmış oyun terapisi, filial terapi gibi farklı oyun terapisi yaklaşımlarıda sürece dahil edilebilir. Oyun terapisi, oyun odası diye isimlendirdiğimiz, geleneksel oyuncaklardan ve terapi materyallerinden oluşan bir odada gerçekleşir. İstisnai bir durum olmadıkça oyun odasında yapılan görüşmelerde sadece çocuk ve terapist vardır.
Oyun Terapisi çocuklara;
Kendilerine saygı duymayı
Duygularını tanımayı ve bunların kabul edilebilir olduğunu
Kendi sorumluluklarını almayı
Problem çözme becerileri
Yaratıcı düşünmeyi
Kendini kontrol etmeyi
Seçim yapmayı ve yaptıkları seçimin sorumluluğunu almayı öğretir.
Oyun terapisinde farklı alanlarda zorluk yaşayan çocuklar ile çalışılmaktadır.
Örneğin;* Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) * Özgül Öğrenme Güçlüğü * Uyku problemleri * Beslenme problemleri * Tırnak yeme, saç koparma problemleri* Akran zorbalığı yaşayan veya yaşatan çocuklar * Kayıp ve yas deneyimleri yaşayan çocuklar * Evlat edinilen veya aile bakımını kaybeden çocuklar * Selektif Mutizm * Davranım Bozuklukları * Tik Bozuklukları * Tuvalet eğitiminde zorluk yaşayan çocuklar * Ebeveynleri boşanma sürecinde olan- boşanmış çocuklar* Kaygı, fobi ve korku problemleri*
Çift Terapisi
Yüz yüze Terapi | Online Terapi
Çift terapisi, partnerlerin ilişkilerinin işlevselliğini ve kalitesini etkileyebilecek olan duygularını, ihtiyaçlarını, isteklerini ve farklı görüşlerini anlayıp ifade edebilmeleri için aralarındaki iletişimi geliştirmeyi amaçlayan bir terapi sürecidir.
Çift terapisi, tekrarlayan çatışmalar, iletişim problemleri, geniş aile problemleri, kıskançlık, duygusal kopukluk, cinsellik, aldatma, öfke kontrolü, alkol veya madde kullanımı, ekonomik zorluklar, ayrılık/ boşanma süreci, aile içi yaşanan değişimler (çocuk sahibi olmak, taşınmak, iş kaybı veya değişimi vb.), evdeki sorumluluk ve görevler, yas, çocuk yetiştirme konuları, kayıp veya travma ve benzeri birçok konuda ilişki sorunlarını ele alabilir.
Aile Terapisi
Yüz yüze Terapi | Online Terapi
Aile terapisi, aile içi ilişkilerin ve davranışların iyileştirilmesine odaklanan bir psikoterapi şeklidir. Ailenin işleyişini veya sağlığını olumsuz etkileyen birçok farklı problemi çözümlemek konusunda destek olan bir terapi biçimidir. Seanslar, yardım almak isteyen birçok farklı aile üyesinin bir kombinasyonundan oluşabilir: ebeveynler/vasiler ve onların çocukları, kardeşler, büyükanne ve büyükbabalar, teyzeler ve amcalar vb. Aile terapisi, ailelerle çalışma konusunda uzmanlık bilgisine sahip, psikolog veya psikoterapist gibi eğitimli ve aile terapisinde lisanslı bir ruh sağlığı uzmanıyla gerçekleştirilir.
Aile terapisinin yardımcı olabileceği konular arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:
Çocuklarda veya gençlerde davranış sorunları - Aile içindeki değişiklikler - İletişim problemleri - Sevilen birinin ölümü - Boşanma, ayrılık veya evlilik sorunları - Ebeveyn-çocuk çatışmaları - Kardeşler arasındaki sorunlar - Ebeveynlik sorunları - Stresli olaylar veya büyük yaşam geçişleri – Travma – Kronik hastalıklar – Psikolojik bir rahatsızlık yaşayan bir aile üyesi – Şiddet içeren tartışmalar - Bağımlılıklar vb.
Ebeveyn Danışmanlığı
Yüz yüze Terapi | Online Terapi
Ebeveynler olarak çocuklarımız için en iyi eğitimi sağlamaya, onların duygusal iyilik halini sağlamaya ve genel olarak her türlü gelişimlerini desteklemeye çalışıyoruz. Ancak ebeveynliğin karmaşıklığıyla baş etmek bazen çok zor olabilir ve bu gibi durumlarda ebeveynler, bir profesyonel tarafından verilen ebeveyn danışmanlığından yardım alabilirler.
Ebeveyn danışmanlığı, hiçbir yargılama veya önyargı olmaksızın size bilgi, rehberlik ve duygusal destek sağlamayı amaçlayan bir hizmettir.
Ebeveynlik, hamilelikten başlayarak çocukluğun tüm aşamalarını kapsayan (bebeklik, okul çağı çocukluk, ergenlik, yetişkin çocuk vb.) bir süreçtir ve bu yüzden de bu süreçlerin herhangi bir noktasında zorlanma veya sıkışma yaşayan ebeveynler ebeveynlik danışmanlığından destek alabilir.
Ebeveyn danışmanlığı, ebeveynlerin kendi doğal ebeveynlik tarzlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olan farklı terapi yaklaşımları veya yöntemler kullanır. Aynı zamanda, ne gibi çeşitli faktörlerin bu ebeveynlik tarzını nasıl etkilediğini araştırır ve ebeveynin takıldığı yerlerde ona destek olur. Bir ebeveyn kendi içsel sorunlarını ve ebeveynlikle ilgili zorlanmalarını nasıl çözeceği konusunda bilgi sahibi olduğunda, tüm dikkatini evdeki uyumu korumaya ve uyumu yeniden sağlamaya verebilir.
Değerlendirme Testlerimiz
Çocuklukta ortaya çıkan bazı gelişimsel ve psikolojik problemler, çocukların gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayamamalarına neden olmakta, hem aile içi hem de okul içi ilişkilerini ve öğrenme becerilerini olumsuz etkilemektedir.
Çocuğunuzda, diğer çocuklardan farklı ve onlarda olmayan davranışlar, çevreye karşı ilgisizlik, tepkisizlik veya yaşı itibariyle gerçekleştirmesi gereken bazı davranışları gerçekleştirememe gibi durumlar gözlemliyorsanız çocuğunuzda gelişimsel bir problem olabilir.
Bu durumda gerekli testler uygulanarak tanı koyulması ve izlenecek tedavi programının oluşturulması gerekir.
Dikkat Testleri
Frankfurter Dikkat Testi
D2 Dikkat Testi
Burdon Dikkat Testi
Moxo Dikkat Testi
Gelişimsel Testler
Gesell Gelişim Testi
Ankara Gelişim Tarama Envanteri
Bender Gestalt Görsel Algı Testi
Peabody Alıcı Dil Testi
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
Online | Çevrim içi Terapi
Online/Çevrim içi terapi, terapist ve danışanın farklı sebeplerle yüz yüze görüşmeleri yürütemediği durumlarda internet üzerinden görüntülü ve sesli bir şekilde psikoterapi hizmetinin sağlanmasıdır. Mare Psikoterapi Merkezi’nde, ergen, yetişkin, ebeveyn, çift ve aile danışanlarına online/çevrim içi terapi hizmeti verilmektedir.
Uzman kişinin ofisine gelerek yüz yüze yapılan seanslarla online/çevrim içi yapılan seanslar arasında içerik olarak bir fark yoktur.
Online/çevrim içi terapi hizmetinden yararlanmak isteyen danışanlarımızın şu hususlara dikkat etmesi gerekir:
- Kamera, ses sistemi ve internetin sorunsuz olduğuna dikkat edilmeli.
- Seansın gerçekleşeceği odanın sessiz ve kimsenin girip çıkmadığı bir oda olması gerekir.
- Yapılan seanslar hiç bir şekilde kayıt altına alınmamalı, gizlilik ilkesi ihlal edilmemelidir.
- Yüz yüze yapılan seanslarda yemek yemek, sigara içmek, bir şeyle uğraşmak kabul edilebilir olmadığı gibi, online/ çevrim içi terapide de yapılmamalıdır.
- Online/çevrim içi terapi de belli bir süre içerisinde gerçekleştirilir, danışana ayrılan zaman diliminde ekran başında olunmalı ve herhangi bir aksilik durumunda önceden haber verilmelidir.