Neden sürekli erteliyorum?
Erteleme davranışı çoğu insanın yaşadığı ve genellikle şikayet ettikleri bir davranıştır. Bir diğer terimi “prokrastinasyon” olarak da bilinen erteleme davranışı genellikle düşük özgüven, mükemmeliyetçilik, başarısızlık korkusu ve kaygı gibi psikolojik kökenlere de bağlanabilir.
Neden erteleme davranışında bulunduğumuzu anlamak ve bunu aşabilmek için kendi problem çözme becerilerimizi ortaya koymak önemlidir. Aşılmadığı zamanlarda işlerin ertelenmesi, geç kalma, sosyalleşmede azalma ve en önemlisi bireyin kendi üzerindeki iradesinin azalması gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Uzun vadede, zaman yönetimi becerisinde bir gerileme ile de sonuçlanabilir.
Bu davranışın önüne geçebilmek için yapılabilecek belirli seçenekler var. Örneğin, öz-şefkat uygulamalarıyla kendinize daha nazik davranarak ve farkındalığınızı artırarak anın içinde kalabilirsiniz. Bilişsel davranışçı teknikler ise düşünce ve davranış kalıplarınızı değiştirerek bu sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Merkezimizdeki uzman psikologlar, akredite eğitimleri ve deneyimleriyle size bu ve birçok başka konuda destek sunmaktadır. Terapi süreci, her bireyin ihtiyaçlarına özel olarak şekillenir ve erteleme alışkanlığını yenmek, zihinsel sağlığınız ve yaşam kaliteniz için önemli bir adım olabilir.